Αποχαιρετισμός υπεύθυνου ΕΚΦΕΑποχαιρετισμός του υπεύθυνου ΕΚΦΕ
Φέτος για πρώτη φορά, από τότε που ιδρύθηκαν τα ΕΚΦΕ, δεν ζητήθηκε από το υπουργείο, απολογισμός εργαστηριακών ασκήσεων. Ολοκληρώνεται έτσι μια πορεία απαξίωσης της εργαστηριακής παιδείας που συστηματικά μεθόδευσαν όλες οι κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα,

·         Καταργήθηκε το τρίωρο του ΥΣΕΦΕ

·         Καταργήθηκαν με νόμο οι συνεργάτες του ΕΚΦΕ (ένας φυσικός και ένας βιολόγος).

·        
Πέρυσι ζητήθηκε μόνο μια Έκθεση Δράσης του ΥΣΕΦΕ (το Word) κι όχι ο Απολογισμός (το EXCEL).

·         Και φέτος δεν ζητείται τίποτα.
Είναι καθαρό ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται πια για το αν γίνονται ή δεν γίνονται εργαστηριακές ασκήσεις στα σχολεία. Είναι καθαρό επίσης ότι η μη τοποθέτηση συνεργατών του ΕΚΦΕ τόσα χρόνια λόγω μη επάρκειας διδακτικού προσωπικού για οικονομικούς λόγους, ήταν μια ψεύτικη δικαιολογία, αφού σκοπό είχε τελικά να καταργήσει το θεσμό, όπως και έκανε. Το μόνο που έχει απομείνει είναι η πλήρης κατάργηση του ΕΚΦΕ, όπως έκανε με το ΠΛΗΝΕΤ. Αυτό μάλλον έχει αφεθεί για την επόμενη κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η εργαστηριακή παιδεία θα επιστρέψει στο μέλλον, αλλά με άλλη μορφή. Θα είναι αρμοδιότητα του κάθε σχολείου χωριστά και δεν θα επιβλέπεται από το ΕΚΦΕ. Γιατί αυτές είναι οι κατευθύνσεις που δίνονται από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η θητεία μου σαν υπεύθυνου του ΕΚΦΕ λήγει στις 31 Αυγούστου και θα επιστρέψω στην οργανική μου θέση στο ΓΕΛ Ν. Αρτάκης. Το Σεπτέμβριο προβλέπεται από το νόμο να προκηρυχθεί εκ νέου η θέση (αν δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε).
Στα 7 χρόνια της θητείας μου ανέπτυξα διάφορες πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας για τα μαθήματα των φυσικών επιστημών, με βάση της αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής (Διερευνητική Μάθηση, ΤΠΕ, εικονικά και πραγματικά εργαστήρια) και τώρα ασχολούμαι με το STEM. Οι προτάσεις αυτές έχουν αναρτηθεί στο site του ΕΚΦΕ και θα παραμείνουν εκεί, αν υπάρξει μια στοιχειώδης συντήρησή του. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις δεν έφτασαν στις αίθουσες διδασκαλίας, αφού δε υπήρξε η απαραίτητη πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από καμία κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία όλα αυτά τα 7 χρόνια. Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος και να σας υποστήριξα στη δουλειά σας.
Καλή συνέχεια.
Χαλκίδα 26 Ιουνίου 2019
Γιάννης Μίχας
Υπεύθυνος ΕΚΦΕ
  �
Λήψη