Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η σεισμολογία σαν εργαλείο κατανόησης των φυσικών επιστημών

22 Φεβρουαρίου 2017 @ 12:15 - 14:00

“Η Σεισμολογία ως εργαλείο για την κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών”

Δρ. Ιωάννης Καλογεράς

Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,

ΤΘ 20048, 11810 Αθήνα, i.kalog@noa.gr

 

Ο ευρύτερος Ελληνικός χώρος λόγω της πολυπλοκότητας από σεισμοτεκτονική άποψη, χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη σεισμικότητα της περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων είναι η καλές κατασκευές και η εκπαίδευση του πληθυσμού. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης του πληθυσμού και για την καλύτερη κατανόηση του καταστροφικού φαινομένου του σεισμού οι σεισμολογικοί φορείς της χώρας εκλαϊκεύουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και τις εντάσσουν στο σχολικό πρόγραμμα, συνδυάζοντας τις εκάστοτε γνώσεις των μαθητών και αναδεικνύοντας τις δεξιότητές τους. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντική διότι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των σεισμολόγων – ερευνητών και των μαθητών.

Στα πλαίσια αυτά και δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έχει τα αίτιά του στο εσωτερικό της Γης, η απλοποίηση των εννοιών των Φυσικών Επιστημών παίζει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των μαθητών στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και στη διάδοση των γνώσεών τους στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Στην παρουσίαση αυτή, χρησιμοποιούνται έννοιες των φυσικών επιστημών, όπως τριβή, ενέργεια, διάδοση και απόσβεση της ενέργειας, ιδιότητες σωμάτων, ταχύτητα και επιτάχυνση, κύμα, εκκρεμές, ταλάντωση, συχνότητα κλπ και επεξηγούνται με τη βοήθεια ιστοσελίδων σεισμολογικής πληροφόρησης, πειραματικών διατάξεων, καταγραφών σεισμογραφικών οργάνων, εκπαιδευτικών σεισμογράφων, απλών ιδιοκατασκευών με διάφορα υλικά κά. Ο στόχος, πέραν της κατανόησης των μέτρων προστασίας στα πλαίσια της σχολικής μονάδας, είναι και η κατανόηση των εννοιών των Φυσικών Επιστημών σε ένα από τα πεδία εφαρμογής τους.

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22 Φεβρουαρίου 2017
Ώρα:
12:15 - 14:00
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

ΕΚΦΕ
λύκειο Κανήθου + Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
22210-89214